torstai 11. lokakuuta 2012

Huollon huomassa


Korealainen barbeque!
Vapaapäivänä Everlandista, Etelä-Korean suurimmasta huvipuistosta, löytyi myös viikinkilaiva! Hurjimmat uskalsivat kokeilla myös maailman jyrkintä puista vuoristorataa
Festivaali on pyörähtänyt käyntiin tosissaan ja olemme ehtineet nähdä Koreaa myös Anseongin ulkopuolelta. Olemme edustaneet paraateissa yhteensä jo seitsemään kertaan, joista ehdottomasti mieleenpainuvin oli Sokchon kaupungissa: Harjoittelimme yhdessä muiden ryhmien kanssa korealaisen Gangnam style muotitanssiin. Oheisessa videossa Hämeen puvut todella rokkaavat!
Paraatit keskellä kuumaa korealaista syyspäivää ovat sykähdyttäviä kokemuksia, mutta fyysisesti myös verottavia. Ilman toimeliaita huoltajiamme niistä olisi mahdotonta selvitä. Mukanamme Koreaan on matkustanut Anja, Riitta ja Maija, jotka ovat kantaneet vesipulloja, glukoositabletteja, eväitä, arvotavaroita, ensiapulaukkuja ja paljon muuta mukanaan meidän marssiessamme riveissä. He ovat myös valvoneet vaatehuoltotehtävissä yön tunteina ja päivisin meidän nukahdellessa taukoaikaan maateltassamme.

Anja ja Riitta päivällisellä
Anja Mikkola on Tahdittomat Nuorisoseuran perustajajäsen ja koko seuran sydän. Hän on ollut mukana kehittämässä Tahdittomia koko sen historian ajan aina ensimmäisestä pienestä aikuisryhmästä koko monen erilaisen ryhmän ja kokoonpanon kattavaan organisaatioon. Lapsiryhmien perustaminen vuonna 1985 toi mukanaan uudenlaista tavotteiden kirkastamista ja pääteemoiksi nousivat kasvatus ja kansainvälisyys, mikä on näkynyt seuran toiminnassa vahvasti: Ryhmät ovat kiertäneet maailmaa niin Suomen sisäisillä festivaaleilla, kansainvälisillä festivaaleilla, kuin myös omilla järjestetyillä kiertueilla. Anja itse on vienyt seuraa jo ennen Folkloriadaa niin Eurooppaan, Etelä-Amerikkaan, Pohjois-Amerikkaan kuin Aasiaankiin. Hän muistuttaa, että kansainvälisyyskasvatus ja koko seuran toiminta ei olisi mahdollista ilman vahvaa tausta- ja tukijoukkoa. Anja on ylläpitänyt seura- ja henkilötason suhteita yllä jo monen vuosikymmenen ajan ja hän näkee, että kaikki taustavoimat ja niiden apu ja aika ovat mittamattoman kallisarvoisia. Tärkeänä tukijana on toiminut Jokioisten kunta, jonka kautta olemme päässeet viemään maailman tietoisuuteen ennen kaikkea omaa hämäläistä perinnettämme.

Anja maskottina
Anja on toiminut ohjaana vuosikymmenien ajan ja kouluttautunut käymällä muun muassa Suomen Nuorisoseurojen Liiton koulutuksissa, joihin lukeutuu kansantanssinohjaajakoulutukset, tuomarikoulutukset ja tanssitalo-ohjaaja-koulutus. Anja on nimetty mittavan tietotaitonsa ansiosta maakunnalliseksi kansantanssin asiantuntijaksi. Myöhemmin Anja on alkanut lukea kansatiedettä yliopistossa ja on valmistanut kansantanssiaiheisen gradun. Opiskelu jatkuu edelleen ja tavoitteena on ehtiä pureutua väitöskirjaan, jonka aihepiiri käsittelee myös kansantanssia kulttuuriharrastusten kontekstissa. Hän näkee, että vuosien aikana kansantanssin viemisestä ulkomaille on alkanut muotoutua kunnianhimoisemmin raamitettua, mutta samaan aikaan tiukat tietyt, esimerkiksi puvustukselliset, raamit ovat löyhentyneet. On maailmanlaajuinen ilmiö, että vastuuntunto siitä, mitä viedään esille ulkomaille, on kasvanut ja huomio on siirtynyt koko esityksen kontektstin tarkkailuun. Hän näkee, että kokonaisuuden yksityiskohtien kirkastaminen on mahdollistanut kansantanssin laadun kohoamisen.

Riitta Korhonen on toiminut kansantanssin parissa usean vuosikymmenen ajan aloittaen aikoinaan Jyväskylän Nuorisoseurassa. Hän on toiminut myös Turussa ja ohjaajana Raumalla ja tehnyt kansainvälistä kasvatustyötä eri ikäisten lasten ja nuorten parissa: Hän on vienyt ryhmiä maailmalle CIOFF:n edustustehtävissä ja työstänyt aktiivisesti opetus- ja ohjausmateriaalia suomalaiselle kansantanssikentälle, muun muassa "Pokkana polkkaa", "Tanssi tyttö, polje poika" ja "Perinnettä puuhaten" ovat monelle ohjaajalle tuttuja teoksia. Riitta toimi kymmenen vuotta Varalan urheiluopiston kansantanssinohjaajakoulutuksen opettajana ja opetussuunnitelmien suunnittelijana. Hän on kasvatustieteiden tohtori ja opiskelee edelleen etnomusiologiaa Tampereen yliopistossa.

Riitta on ollut Folklore Suomi Finlandin hallituksessa 2000-luvulta asti ja lähti Koreaan kanssamme sekä huoltajanamme että Suomen delegaattina. Hän on osallistunut CIOFF:n Folkloriada festivaaleihin myös aiemmin: vuonna 1996 hän matkusti Hollantiin Brage-ryhmän mukana ja vuonna 2004 Unkariin Suomen delegaattina. Riitta on CIOFF:n education and training -työryhmässä, jonka tarkoituksena on koota, kartoittaa ja kehittää toimintaa. Riitta on ollut aktiivisesti mukana myös muun muassa pohjoismaisen Nordlek- festivaalien toimikuntatyössä, Viron ja Suomen yhteistyön ohjelmatoimikunnissa sekä Suomen koordinaattorina children's identitity and citizenship EU-projektissa, joka yhdistää yli 90 yliopistoa. Riitta on myös SKIP:n, Suomen kansantanssin instituutin puolesta ry:n, työryhmässä, joka ajaa suomalaisen kansantanssin tutkimusta yliopistoihin. Riitan mielestä kansantanssi ja siihen liittyvä toiminta on tärkeässä asemassa oman identiteetin kehittymisen kannalta sillä se auttaa tuntemaan ja ymmärtämään oman arvon. Hän näkee, että tutustuminen erilaisiin kulttuureihin antaa vertailupohjaa omaan kulttuuriin ja kansainväliset tapaamiset mahdollistavat kokemuksia niin yksilö- kuin ryhmätasollakin. "Kun tuntee toista, ei pelkää toista", tiivistää Riitta.      

Maija maateltalla
Maija Haka on toiminut matkallamme sekä maskeeraajanamme että myös korean kielen taitajana. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa tähtitiedettä viidettä vuotta, mutta on ehtivänä käynyt ohessa myös meikkitaiteilijakoulutuksen ja korean opintoja. Maijalla on oma toiminimi Maija Haka ja hän työskentelee freelancermeikkitaiteilijana omien sanojensa mukaan säännöllisen satunnaisesti. Kansantanssin maailmaan Maija on päätynyt klarinetin soittamisen kautta: 14-vuotiaana hän vaihtoi klassisesta musiikista kansanmusiikin soittamiseen ja oli Sibelius-Akatemiassa pedioppilaana vuoden. Soittaminen jatkui Pakilan musiikkiopistossa ja on edelleen vahva harrastus. Maija on matkustanut maailmalla musiikki- ja tanssiryhmien mukana: Viimeisimpänä hänet valittiin soittajaksi pohjoismaiseen Nordic Dance 2012 -projektiin, joka kesti harjoittelu- ja esiintymisjaksoineen noin vuoden. Suomesta valittiin edustamaan yksi suomalainen muusikko ja yksi suomenruotsalainen. Suomalaisista kansantanssijoista mukaan valikoituivat Tahdittomat edustusryhmän Outi Markkula ja Tuomas Mikkola. Maija näkee että on ihmeellinen ja hieno sattuma, että tarjoutui mahdollisuus päästä mukaan Folkloriadaan yhdessä Tahdittomien kanssa, sillä matkassa yhdistyy monta hänelle läheistä kiinnostuksen ja taidon aluetta.

Maskeerausavussa
Matkapäivämme vähenevät ja ensimmäiset paluumatkaajamme suuntaavat jo perjantaiaamuna lentokentälle. Loput porukastamme edustavat vielä maanantaiaamuun asti, jolloin lentokone alkaa kaartaa kohti koti-Suomea. Keikkatahti kiihtyy festivaalien loppuhuipentumaa kohden, joten seuraavaa blogitekstiä kirjoittelemme vasta Suomeen saavuttuamme. On ollut hienoa saada elää tapahtumia ja kokemuksia kanssanne näiden monenmoisten viestimien kautta! Matkan jälkeisiä tunnelmia ensi viikolla ruisleivän maku suussa!              

Laurin syntymäpäivillä
"One, two, three, kimchi!"

1 kommentti: